Terveydestä + pentusuunnitelmia

 Koirankasvatus ei ole helppoa. Sitä yrittää aina välttää riskejä, jotta saisi aikaiseksi terveitä koiria joista on paljon iloa perheilleen. Tunnen että on minun vastuullani tehdä järkeviä valintoja ja yrittää parhaani, mutta aina sekään ei riitä.

Sannin ensimmäisestä pentueesta jätin kotiin nartun ja sijoitin uroksen. Pentueen vanhemmat ovat kumpikin laajasti terveystutkittuja ja mukavia koiria, pennutkin ovat kaikin puolin ihania. Kuitenkin nyt kun sekä Malva että Jymy ovat käyneet virallisissa terveystutkimuksissa, ei niiden terveys ole niin hyvää kuin olisin toivonut. Molemmat muuten terveitä, mutta lonkat Malvalla D/C ja Jymyllä D/D, eli kummallakin huonommat lonkat kuin vanhemmillaan.

Mitteleiden lonkkia kuvataan nykyään koko ajan aktiivisemmin, mutta tilastoitua tietoa ei ole vielä tarpeeksi, joten peritymistä on mahdotonta ennustaa vaikka kuinka yrittäisi tehdä taustatyön mahdollisimman hyvin.

Vaikka D-lonkkaista koiraa saakin käyttää jalostukseen yhdistämällä sen A-lonkkaiseen, en itse ole valmis ottamaan tällaista riskiä. Malva on nyt muuttanut lemmikkikotiin ja Jymyn perheen kanssa olen purkanut sijoitussopimuksen ja Jymy jatkaa lemmikkinä ihanassa perheessään.

Vaikka tämän kirjoituksen pääosassa onkin huonot lonkkatulokset, on se vain yksi osa yhdistelmien suunnitteluun vaikuttavista asioista. Koiran terveys on monisyinen asia. Se ei ole pelkkää lonkkaa. Virallisiin tutkimuksiin joita jalostuskoirilleni teen kuuluu myös silmä- ja polvitarkastus, lonkkien lisäksi kuvataan kyynärät ja koirasta riippuen myös selkä. Nämä ovat vain virallinen osuus terveydestä. Yhtä tärkeää on myös jokapäiväinen elämä ja terveys. Tähän kuuluu muun muassa se, että koira voi syödä kaikkea ja ei ole allerginen tai yliherkkä millekään, se ei kutise ja kalua itseään jatkuvasti, ei kärsi korvatulehduksista tai jatkuvista mahaongelmista.

Jotta yhdistelmien valinta ei olisi jo näillä spekseillä vaikeaa, lisätään siihen vielä luonne. Mittelspitz on pystykorva. Itsenäinen, rohkea, älykäs, oman perheen koira, joka on myös hälyttävä pihavahti. Se ei saa olla arka, mutta pidättyväisyys on sallittua. Se ei saa olla vihainen, mutta vahtia saa. Se ei saa olla liian pehmeä, joka muistaa jokaisen virheen. Hyvä koira on tasapainoinen. Pentueen vanhempien tulisi täydentää toisiaan luonteen osalta, jos toisen luonteessa on jokin puute, siihen haetaan parannusta toiselta. Pentuja syntyy eri luonteisia ja onneksi luonne-erot näkyvät jo pentulaatikossa sen verran että on mahdollista yhdistää oikea pentu ja omistaja.

Näillä eväin jatkan edelleen ja suunta on vain ylöspäin. Välillä tulee takapakkia, mutta en siltikään ole valmis tinkimään periaatteistani.

Viime aikaisten terveyshuolien vuoksi iso osa sijoituskoirista jää nyt pois käytöstä. Pentuja odotetaan tällä hetkellä yhdistelmästä 

Gwendorian Bragging Brittany & Kaksikokoisten Elvis, pentujen odotetaan syntyvän joulukuun puolivälin tienoilla. Pentujen määrästä riippuen saattaa olla vielä 1-2 vailla omaa kotia.

Seuraavat pennut suunnitteilla Sannille seuraavaan juoksuun, samoin yritän astuttaa Myrtin uudelleen. Muita pentueita ei ole luvassa ensi vuodelle näillä näkymin.


- RiikkaTämän blogin suosituimmat tekstit

Meillä on pentuja!

Ihania pikkuisia!